InDesignin Perusteet

Adobe InDesign on tehokas taitto ohjelma, jonka avulla voidaan luoda julkaisuvalmista aineistoa sekä painettavaksi että sähköiseen jakeluun PDF-muodossa. InDesign toimii näppärästi muiden Adobe ohjelmien kanssa kuten Illustrator ja Photoshop. Blogissa käyn läpi InDesignin perusteet ja saatte vinkkejä valmistelemaan erityyppisiä aineistoa kuten lehti ilmoitus, mainokset, esitteet jne.,  

Taitolla tarkoitetaan jonkin julkaisun, esimerkiksi lehden tai nettisivun, elementtien sommittelua ja tyylittelyä haluttuun muotoon. Hyvän taiton tunnusmerkkejä ovat informatiivisuus, puhuttelevuus, mielenkiintoisuus ja helppolukuisuus. 

https://www.graafinen.com/suunnittelu/yleista/taitto/

Painettavissa tuotteissa kuten lehdissä taiton perusyksikkö on sivu ja aukeama. Taitossa käsitellään typografia (otsikot, ingressit, leipätekstit, anfangi, väliotsikot, nostot jne.), kuvia (valokuvat, kuvitukset, graafit) ja graafista elementtejä (värit, viivat, logot jne.) Aineistojen käyttötarkoituksen perusteella jokaisen aineiston taitetaan eri tavalla. Sen lisäksi asiat mitä kannatta miettiä taittamis- vaiheessa ovat kohderyhmä (kenelle tehdään), aikataulua, budjetti ja tavoite. 

Taittotyylit

http://www.graafinen.com sivulta löysin esimmerkkiä erilaista taittotyyleista. Erilaisille taittotyyleille löytyy vakiintuneita nimityksiä. Nimet viittaavat sisällön sommittelutapaan ja rakenteeseen.

 • Dynaaminen taitto
  Jutut ja kuvat ovat sivulla epäsymmetrisesti hajallaan ja sivun ulkoasu vaihtelee päivittäin.
 • Juoksutaitto
  Jutut juoksutetaan palstoille peräkkäin. Otsikot ovat yleensä vain yksipalstaisia.
 • Lohkotaitto
  Jutut ja kuvat ovat lohkon muodossa.
 • Sirkustaitto
  Useita erilaisia kirjaintyylejä ja -kokoja ja kuvia samalla sivulla tarkoituksellisessa epäjärjestyksessä.
 • Focus-taitto
  Jokaisella sivulla on jokin erityinen huomiopiste.
 • Symmetrinen taitto
  Jutut ja kuvat ovat sivulla symmetrisesti toisiinsa nähden.
 • Staattinen taitto
  Aineisto on sivulla jäykän kaavamaisesti päivästä toiseen.
 • Horisonttitaitto
  Sivun leveyssuuntaisuutta korostava taitto.
 • Vertikaalitaitto
  Taitto, jonka ulottuvuus on suurempi korkeus- kuin leveyssuunnassa.
 • Pyramiditaitto
  Isot ilmoitukset sijoitetaan sivun alalaitaan ja toimituksellinen aineisto sivun yläosaan.

Taitotavat

On olemassa erilaisia paperin taitto tapoja kuten puoliksi taitto A4->A5, vihkostiffaus, haitaritaitto, kerien taitto, ikkunataitto, ristiintaitto. Lisää tietoa tässä: https://painola.fi/taittotavat

Kaikki lähtee ideasta. Graafinen suunnittelija mietti sisällöstä ennen alkua. Kuinka paljon tekstejä tulee olemaan, mikä on käyttötarkoitus, millaista kuvia käytetään jne., Sen perusteella hän tekee yleisilmeen suunnittelu. Seuraavaksi hän suunnittele taitopohjaa.

Taittopohja on sekä pohjapiirros sille, miten taiton elementit asettuvat, että tyylien koodaus vaihe. Tekstityylit määritellään kappale- ja merkkityyleihin, jotta julkaisu pysyy yhtenäisenä, värit määritellään väripalettiin ja niin edelleen.

Merja Jaskara https://merjajaskara.com/mita-taitto-on-ja-miten-graafinen-suunnittelija-tekee-sen

InDesignin ominaisuudet

Yritän selittää InDesignin perusasioita koulussa annettu ’taittotyylit’ harjoitustehtävän kautta.  

Ennen aloitusta pitää varmistaa InDesign->Edit -> Preferences välilehdessä kaikki ominaisuudet ovat oikein. Esim. Interface – väri, units & increments – rulers ovat millimeters, kieli, autocorrect tässätapauksessa on suomi jne., 

1. Avaa InDesign ja luo uusi dokumentti. Tehtävän mukaan pitää märitellä tiedoston tietoja. Tässä tapauksessa teen A4, kaksi sivua, facing pages valittu, startpage – 2, pystysuunta, margins: top, inside ja outside – 15mm ja bottom 20mm ja 3mm bleedit.  

2. Kun asetetaan eri elementtejä taitto pohjalla on hyvä käyttää gridit (pohjaverkko). Taittotyön pohjana käytetään julkaisuun suunniteltua gridiä. Tarkoituksena on säilyttää yhtenäinen linja koko julkaisussa. View-> Grids & Guides välilehdeltä löydät gridit.

3. Seuraavaksi teen paragraph styles eli kappale tyylit. Valitse File -> Place ->tuo teksti sisältöä tiedostoihin.

Merkkityyli eli character styles on kokoelma merkkien muotoilumääritteitä, jotka voidaan lisätä tekstiin kerralla. Kappaletyyli eli paragraph styles koostuu merkkien ja kappaleiden muotoiluun käytettävistä määritteistä, ja sitä voidaan käyttää valitussa kappaleessa tai valituissa kappaleissa. Kappaletyylit ja merkkityylit ovat omissa paneeleissaan. Kappale- ja merkkityylejä kutsutaan toisinaan tekstityyleiksi.

https://helpx.adobe.com/fi/indesign/using/paragraph-character-styles.html

Tekstin Hiearkia

On olemassa erilaisia paragraph styles eli kappale tyylejä. Sitä märitellään aineiston käyttötarkoituksen mukaan. Meidän opettaja Johannan kurssi materiaalista löytyy nämä tiedot eri paragraph tyylistä mitä kannattaa muistaa.

Otsikko 
 • Erottuu selvästi muusta tekstistä 
 • Kertoo sisällöstä 
 • Johdattaa tunnelmaan 
 • Houkuttelee 
 • Kontrasti  
Ingressi 
 •  johdattaa otsikosta leipikseen 
 • kertoo sisällöstä 
Väliotsikko 
 • jäsentää 
 • avaa sivun ilmettä 
 • pysäkki 
 Leipäteksti 
 • teksti 
 • sisältö
 • “käytettävyys ”
Kuvateksti 
 • Yhdistää kuvat tekstiin 
 • Luetaan “varmasti” 
Muut elementit
 • Luettelot, taulukot, ylätunnisteet, lähdeviittaukset

4. Kappaletyylin käyttäminen:

Napsauta kappaleen sisäpuolta tai valitse kaikki kappaleet tai kappaleen osat, joissa haluat käyttää tyyliä.Tee jokin seuraavista: 

 • Napsauta Kappaletyylit-paneelissa näkyvää kappaletyylin nimeä.
 • Valitse Ohjauspaneelin valikosta kappaletyylin nimi.
 • Paina tyylille määrittämääsi pikanäppäintä. (Varmista, että Num Lock on käytössä.)

Jos tekstiin jää virheellisiä muotoiluja, valitse Kappaletyylit-paneelista Poista ohitukset. https://helpx.adobe.com/fi/indesign/using/paragraph-character-styles.html

Taittotyyli tehtävässä teen kappaletyylit niille: Otsikkö, väliotskikko, äitityyli/leipis, Anfangi ja sisennys leipis. Tässä on mitat mitä olen käyttänyt jokaisessa tyyleissä. Niitä voi muokata oman maun mukaan.

Otsikkössä käytin Gizmo fontin, koko-57, leading 37, kerning -optical, ligatures selected. Kieli -suomi. Hyphenation – POIS. Color -sininen

Väliotsikkö perustuu Ostikköä. Ainut asiat mitkä muttuvat on fontti koko – 16, leading 18. Indents and spacing – space before ja after käytin 4mm.

Äitityyli – leipis. Fontin koko oli 10pt, leading 12pt ja kerning optical, ligatures on. Kieli suomi. Tässä käytän hyphenation eli tavutus. Numerot ovat 4, 2,2, 3 ja better spacing. Justification on full justify ja allignment on left.

Anfangi – Wikipedian mukaan Anfangit (saks. Anfang ’alku’) ovat tekstin suurikokoisia alkukirjaimia. Niiden tehtävänä on parantaa tekstin visuaalista kiinnostavuutta ja siten tehdä lukeminen houkuttelevammaksi. Niitä käytetään leipätekstin alussa ja muuallakin tekstissä silloin, kun väliotsikoita ei ole jakamaan tekstin aiheita jaksoihin. Anfangit perustuvat koristeellisiin initiaaleihin, joita tapaa varsinkin vanhoissa teksteissä.

Miten anfangi tyyli luodaan? Se perustuu äitityylin. Paragraph style options välilehdellä valitse, drop caps and nested styles kohdassa – kirjoittaa lines 3, characters 1, character style – new character style – nimetä anfangi ja voit omamaun mukaan valitse tyylit anfangille. Aina muista valita none character style kohdassa muuten tyylit eivät toimii.

Anfangi tyyli

5. Kuvat: Ennen kuin tuodaan kuvat taittopohjalle aina luodaan kuvaframi. Harjoituksessa pentoolin kautta teen eri muotoissa kuva framit ja laitoin kuva erimuodossa. File -> Place -> Image

6. Kun kaikki tyylit ovat luottu ja tekstit ja elementit sijoitettu oikeassa kohdassa oma tyylin mukaan, tallenna tiedoston PDF mouodssa. File -> Export – nimi tiedostolle ja save as kohdassa valitse pdf print -> high quality print -> Marks and bleeds kohdassa valitse -> Crop Marks ja Use Document Bleed Settings -> Export

7. Tarkistaa Adobe Acrobatissa että kaikki tiedostot ovat kunnossa ja tulosta.

Jos sinulla on hyvä paragraph tyylit luotu sitten voisit importoida tyylit toiseen tiedoston. Paragraph style options -> oikealla reunalla oleva 4 viiva valikosta -> load paragraph styles ->valitse tiedosto josta haluat käytä kappale tyylit.

Laittakka viestissä jos tämä oli hyödyllinen ja olisi kiva katsoa mitä kivoja aineistoja olette luoneet:)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: