Mediamateriaalien tekeminen: Itsearviointi

Mediamateriaalien tekeminen oli todella tärkeä kurssi, ja tarvisin lisää aikaa tämän kaiken oppimiseen. Koronan takia jouduimme olla etä ja hybridi- kursseilla aika paljon ja tuntuu siltä, että koko kurssi lensi todella nopeasti. Mutta kaikilla on myös kääntöpuoli ja kun hyväksyin tilanteen, etäopetukset myös sujuivat hyvin. Niin kuin mainitsin viimeksi, olen ollut töissä televisio tuotantoyhtiössä, mainostoimistossa, NGO:ssa ja video-tuotanto on tuttu juttu minulle. Silti niin kuin sanotaan, että ’opintie on loputon’ ja haluan aina kehittää itseäni. Vaikka olen kuvannut puhelin-kameralla ja olen käyttänyt Adobe Premiere Pro- ohjelmaa ennen, kurssin kautta perehdyin myös järjestelmäkameran käyttöön ja opin uusia asioita video ja -kuva editoinnista. Paras osa, tältä kurssista oli, että pystyimme tekemään muutamia asiakasprojekteja.  

Itsearviointi 

Kohta tämäkin kurssi loppuu ja taas pääsen tekemään kaikkein vaikeimman tehtävän, itsearvioinnin. Se on tärkeää mielestäni osata, koska sen kautta voin tunnistaa voimani ja -heikkouteni. Yritän selittää eri aiheen kautta, mitä olen oppinut tämän kurssin aikana ja tästä pääsette katsomaan ja lukemaan minun viisi parasta työtäni:

Media-alan esittelyvideo, Valokuvaus, Kuvasarja, Vihreiden flyerit, Muutos video

Käytän erilaisia menetelmiä mediamateriaalien tuottamiseen 

Monet kysyivät minulta kurssin lopulla, että mikä sinusta tulee? Tutkinnon mukaan vastaus oli mediapalveluiden toteuttaja. Se vaatii sen, että opimme hienosti tuottamaan erilaisia mediamateriaaleja. Kurssin kautta, suunnittelin erilaisia mediamateriaaleja kuten flyeri, postimerkki, juliste, logo, video, paidan design-suunnittelu ja valokuvaus. Tällä kurssilla käytin Adobe ohjelmistoja kuten Illustrator, InDesign, Photoshop, Lightroom CC ja Premiere Pro. 

Adobe Premiere Pro 

Videoiden sisällöt ovat kasvuissaan ja videomarkkinointistrategia on ollut suurin ja tärkein osa kaikista markkinointi strategioista. Sen takia mietimme, että kannattaa käyttää hyödyksi videosisällön tuottamista oman oppilaitoksen markkinoinnissa. Aloitimme tekemään noin neljäminuuttinen media-alan esittelyvideo, jonka kautta haluaisimme markkinoida Tredun mahtavaa julkaisutuotannon- ja painoviestinnän alaa, tuleville opiskelijoille. Aioin tehdä englanniksi media-alan esittelyvideon, jotta voidaan markkinoida Tredua kansainvälisesti myös meidän KV-kanavien kautta. 

Mitä opin?  

Kirjoitin käsikirjoituksen ensin ja sen perusteella kuvasin koulukavereiden kanssa lisää Broll-materiaalia ja tallensin itse voice-overin. Opin myös tekemään pientä animaatiota key framin avulla. Samalla myös opin, että ‘when in doubt, google or search on youtube.’ Se on muutenkin meidän alallamme oleellista, että oma-aloitteisesti etsitään tietoja netistä. Katsoin ääni- ja väri korjauksesta, tekstityksestä ja captionsista, Youtube tutoriaalia. Työnäyte: Media-alan esittelyvideo

Yksi kiinnostava asia media-alalla on se, että yhdestä aiheesta voidaan luoda miljoonia luovia asioita ja joskus jopa yhdestä sanastakin. Jos ehditte, voitte lukea minun toisen blogi postauksen – ’muutos videosta’. Siinä meidän piti suunnitella, kuvata ja editoida noin kahden minuutin pituinen video, aiheesta ‘muutos’. Oli mielenkiintoinen tehtävä ja lopputuloksen pääsette katsomaan tästä: Muutos video

Illustrator 

Uskon, että jos on motivaatiota, ei ole mitään asia mitä et voi oppia. Luulen, että en ole hyvää piirtämään, mutta matkan varrella, Illustratorin käyttökin sujui. Ymmärsin vihdoinkin pentoolin käytön ja osallistuin postimerkkikilpailuun.

InDesign 

Tämä oli kaikkein vähiten käytetty työkalu tällä kurssilla, mutta onneksi lopussa tuli oikein asiakasprojekti. Kuntavaalit ovat tulossa ja olen suunnitellut Nokian Vihreille kaksi vaaliflyer –pohjaa kahdessa eri koossa. Yhden pystysuuntaisena ja toinen vaakasuuntaisena.  Minusta se oli todella kiva tehtävä, koska tuli asiakkaalta selkeä ja etukäteen mietittyä tietoa tehtävistä. Oli tärkeät tiedot värimaailmasta, fonteista ja logosta. Tein pohjan Illustratorilla ja muut asiat InDesignissa. Opin data-merge työkalun käytön. Linkin kautta pääsette lukemaan lisää: Vihreiden flyerit

Lightroom ja Photoshop 

Valokuvaus on aihe, joka on lähellä sydäntäni ja kirjoitin tästä pitkän blogi postauksen. Vaikka olen jo kuvannut paljon puhelimella Pro-muodossa, järjestelmäkamera avasi ihan uuden maailman minulle. Kantapään kautta opin ISO:n aukon ja suljinajan vaikutuksia kuvaukseen. Onneksi kurssin lopussa, pääsimme tekemään myös oikein asiakas projekti, jossa yritimme kuvata flatlay ruoka kuvia. Käytimme matkavaloja kuvatessamme ja silloin unohdimme ottaa lähettimen mukaan. Tärkeä asia mitä opin tästä on se, että meillä pitää aina olla hyvä checklist tehtynä ennen lähtöä kuvamaan. Samalla pitää olla Plan B, joka pelastaa tilanteen, jos kaikki ei mene suunnitemien mukaan. Blogi postauksestani saatte lisää tietoa: valosta, sommittelusta, mobiilikuvauksesta, kuvakoosta ja kuvakulmasta. Työnäyte: Valokuvaus

Suoratoistan videomateriaalia internetin kautta 

Tässä tuli todella vähän kertausta koulusta kun ei ollut riittävä aikaa. Käytiin läpi pikaisesti. Suoratoistoa eli striimaus on kuvan ja äänten lähetystä livenä julkaisukanavien kautta julkaisualustalla. Se hyödynnetään netissä, kun siirretään ja käytetään kuvaa ja ääntä.  

Tärkeät tiedot mitä jäi mieleen live-striimauksesta:  

  • Suunnittelu on tärkeä, miettikää etukäteen aiheesta   
  • Jos jotain ei toimi, sitten pitää olla plan B  
  • Vaikka on live striimaus, on aina hyvä tallentaa materiaalit 
  • Pitää ilmoittaa etukäteen live striimaus ajasta ja aiheesta katsojille. Siis ennakkomarkkinointi on yhtä tärkeä.  

Linkin kautta pääsette lukemaan lisää: Suoratoistoa 

Suunnittelen työnsä ja käytän alan yleisiä suunnitteludokumentteja työtehtäviensä edellyttämässä laajuudessa. 

Niin kuin sanotaan, ’hyvin suunniteltu on puoliksi tehty’. Se on aina ollut minun tunnuslauseeni elämässä. Sen takia, joskus kun joudun kuvaamaan ilman mitään etukäteen annettu tietoa, pää ei toimi. Mutta sitäkin on harjoiteltu kurssin aikana. Tehtiin parilla tunnilla videon idean suunnittelua, kuvausta ja editointia. Samalla myös kuvasin asiakasprojektina valokuvia ’Muovipalkinto’ -tapahtumasta järjestelmäkameralla ja palautin editoidut versiot muutamalla tunnilla.

Mutta sitten, kun on riittävästi aikaa voidaan toteuttaa suunnittelu, joko vaan kirjoittamalla paperille tai tekemällä moodboardeja.  

Moodboard 

Kun kyse on valokuvauksesta, tai logo- ja grafiikan suunnittelusta, olen aloittanut käyttää moodboardia. Se on visuaallinen työkalu, jonka avulla voidaan perustaa oma tyyli ja värimaailma projektille. Moodboard on yksi taulukko, johon kerätään kaikki inspiraatiot.  Kun on vaikea selittää visuaalisia ideoita, Moodboard toimii hyvänä viestinnän työkaluna. Työnäyte: Moodboard

Käsikirjoitus 

Kun kyse on videosta, olen aina kirjoittanut käsikirjoituksen. Minulla on tapana kirjoittaa käsikirjoituksen kahdella palstalla Video ja Audio, jossa kirjoitan selkeästi, miten editointi etenee. Audio palstalla kirjoitin käsikirjoituksen ja -haastattelutekstit ja kirjoitin myös clip info ja time-koodit mistä ne video-klipit ovat otettuina. Video-osassa kirjoitin, mitkä kuvat sopivat siihen. Sen takia esituotanto, eli suunnittelu vaihe on todella tärkeä. 

Käsikirjoitus

Checklist: 

Opin että on aina hyvä olla checklist tehtynä, jossa kirjoitetaan kalusto-tarvikkeista, tuotannon aikataulusta, yhteystiedoista ja tärkeät tiedot projektista.  

Käytän mediamateriaalien valmistuksessa erilaisia ilmaisukeinoja. 

Etäopiskelun alussa katsoimme ‘Helvetica’ dokumenttielokuvan, joka kertoo typografiasta, graafisesta suunnittelusta, globaalisesta visuaalisesta kulttuurista ja erityisesti yksi tunnetuimmista fontista, ’Helveticasta’.  Se kertoo, miten kirjasintyyppi vaikuttaa elämäämme. Tajusin, että huomaamatta monia asioita, ne voi vakuuttaa meidän mielipiteisiimme, jopa kirjasimet myös. Elokuva avasi oven, graafisen suunnittelun maailmaan ja sen vaikutuksista tavallisiin ihmisiin. Oli hyvä seurata graafisen maailmaan historiaa, vaikutuksia ja oli todella mielenkiintoista kuunnella alan ihmisten mielipiteitä. Opin myös, miten nykyään kaikki koneet nopeuttavat visuaalista suunnittelu prosessia, verrattuna 50 luvulla.  

Blogi postaus: Helvetica ja globaali visuaalinen kulttuuri

Eri tunneilla käytiin läpi sommitteluatypografian perusteita ja visuaalista ilmettä. Opin, että kohteiden sijoittelu kuvissa on sommittelu ja sillä on suuri merkitys. On olemassa erilaisia sääntöjä mitkä voidaan käyttää valokuvan ottamisessa, saadakseen hyviä lopputuloksia. Esim. kolmanneksen sääntö, kultainen leikkaus jne., Samalla on olemassa erilaisia kirjaintyyppejä, jonka avulla voidaan viestitellä eri tavalla ja eri tarkoituksella. Joka tehtävässä korostuu, että värit ovat osana arkeamme ja opin, että ne vaikuttavat meihin fyysisesti ja psykologisesti. Huomaamatta eri värit houkuttelevat meitä eri vaiheissa ja eri elämäntilanteissa. Nyt katson eri silmillä maailmaani ja arvostan enemmän alan ihmisiä. 

Työskentelen tilaajalähtöisesti ja huomioin toimintani vaikutukset tuotannon kustannusten muodostumiseen. 

Meillä tuli paljon asiakasprojekteja kurssin kautta tällä kertaa. Tein media-alan esittely videon, suunnittelin Nokian Vihreille kaksi vaali-flyeriä ja yksi niistä tuli valituksi, tein Move-Nordic firmalle logo suunnittelua, osallistuin postimerkki-kilpailuun, olin mukana tapahtuma valokuvauksessa ja kaiken lopuksi olin kuvaamassa Tredun Kangasala elintarvike osastolla resepti-videota ja flatlay valokuvia ruoasta. Se oli suuri oppimis- keino, jossa myös kantapään kautta opimme asioita. Tuli harjoiteltua järjestelmäkameran käyttöä oikeassa asiakas projektissa. Asiakasprojektien kautta opimme paljon käytännön liittyvä asioita.   

Mitä opin? 

On aina hyvä soittaa etukäteen asiakkaalle ja kysyä jos jotain on epäselvää. Mitä hän toivoo ja miten parhaiten pystyt toteuttamaan sitä, on tärkeitä. Pitää olla tarkka kuvaussuunnittelma, jonka perusteella valmistaudut kuvaukseen. Checklist on tärkeä, jossa on mainittu kalustolista, yhteystiedot, aikataulu jne., Lopuksi työergonomia eli hyvä työskentely- asento, säännölliset tauot ja venyttelyt ovat yhtä tärkeää tällä alalla.

Dokumentoi työnsä keskeisiä vaiheita ja perustelee tekemiään ratkaisuja. 

Blogin kirjoittaminen on mielestäni todella hyvää tapaa dokumentoida, ja minä teen sitä koko ajan. Viime kurssilla olen kirjoittanut blogia vaan kun on pyydetty, mutta tällä kerta blogin kirjoittaminen on edistynyt sillä tavalla, että kirjoitin melkein jokaisesta työstäni mistä itse tykkäsin. Jos opin jotain uutta, kirjoitin blogia, jossa selitin eri työvaiheita. Tavoitteena oli, että jos jatkossa jotain unohtuu, sitten voin palata omaan blogiin lukemaan.  Suomen kielen kanssa taistelu jatkuu edelleen, mutta yritän kirjoittaa mahdollisimman hyvin ja kerron itselleni, että olen asunut vasta 10 vuotta täällä. Pikkuhiljaa toivoisin, että kielikin paranee.

Kun saan jonkun tehtävän, suunnittelen joko paperille, moodboardille tai kirjoittamalla käsikirjoitusta ja perusidean. Ymmärrän hyvin, että tämä ala kehittyy koko ajan ja joka päivä tulee uusia asioita. Oma-aloitteisesti etsin tietoa netistä, Youtube- tutoriaalista ja yritän itse löytää ratkaisuja. Samalla olen pyytänyt apua tarvittaessa opettajilta, luokkakaverilta ja meidän ihanalta ammatilliselta ohjaajalta Hannalta. 😊 

Toimin vastuullisesti, yhteistyökykyisesti, oma-aloitteisesti ja päivitän ammattiosaamistani. 

Yritin käyttää ja muistaa tekijänoikeuksia ja creative commons lisenssiä, kun itse tuon sisältöä. Yritän ymmärtää ja käyttää ergonomisia työskentely tapoja, kun teen töitä. Opin kysymään, kun en ymmärrä, ja myös, että ei ole vääriä kysymyksiä:) Yritän aina tarkistaa PDF- muodossa sisällön lopputuloksia, ennen tulostamista, ettei tulisi paperia turhaan käytettyä. 

Asiakastöissä kuuntelen tarkasti heidän ohjeensa ja tarpeensa. Suunnittelen etukäteen, lähetän heille pari versiota töistä ja aina yritän vähän ennen deadlinia toimittaa lopputulosta.  

Kun kaverillani Millalla ja Essilla on aikaa, olen aina pyytänyt oikolukemaan minun postauksiani, ettei tulisi kielioppi virheitä ja samalla itse opin miten kirjoitetaan oikealla tavalla.  

Itsearviointi ja toivomani numero 

Opin koko ajan uusia asioita ja se on kaikkein hauskinta. Se on ainut asia, minkä takia en luopunut media-alasta, vaikka en saanut töitä pitkään aikaan Suomessa. Ymmärrän hyvin, että media-ala on valtava ja me vaan pureskelimme pientä palaa siitä. Niin kuin mainitsin, tämä oli todella nopea ja pieni jakso, joka lensi koronan vuoksi nopeasti, mutta silti pysyin kärryllä ja hyvin opin asioita. Asiakasprojektit olivat kaikkein hauskinta, kun saimme reaalisen maailman työympäristön makua. Samalla se antoi rohkeutta tekemään lisää töitä. Kun video ja valokuvaus oli suuri osa kurssista, minulle jäi hyvä fiilis opinmatkastani. Lopputuloksen perusteella antaisin itselleen muutamalle tehtäville 4 ja muutamalle jopa 5:)  Until next time!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: