Valokuvauksen Perusteet: Valotus

Photography Cheatsheet

Tänään koulussa perehdymme valokuvauksen perus asioihin. Kaikkein tärkeä asia mitä vaikuttaa valokuvaukseen on valoa. Kolme asiat vaikuttavat valotukseen – ISO, AUKKO (Aperture) ja VALOTUSAIKA (Shutter speed). Yleensä kutsutaan niitä yhdessä kultaisena kolmiona ja englanniksi exposure triangleksi. Jokaiselle on oma roolia ja käyttötarkoitusta kuvauksessa. 

  • ISO – se kertoo kameran kennon herkkyydestä valoa kohtaan 
  • AUKKO – se määrää kuinka paljon valoa pääse objektiivin kennolle 
  • VALOTUSAIKA – se määrää kuinka pitkään valo pääsee kennolle 

ISO-arvo

Luin jossain, että ISO on vähän niin kuin valokytkin. Jos on aurinkoinen päivä, emme tarvii lisää valoa, joten ISO arvo voi olla pieni. Jos ollaan sisätiloissa tai kuvataan yöllä, sitten tarvitaan lisää valoa, joten ISO arvo pitää olla isompana. ISO kertoo, kuinka herkkä kenno on valolle. 

AUKKO-arvo

Jos aukko on ISO, sitten paljon valoa pääse kennolle ja aukko arvo mitä tulee ‘f’ muotona on pienempi. Esim. f/2.8. Samalla jos aukko on pieni, sitten vähän valoa pääse kennolle ja siinä tapauksessa aukko arvo on isompi. Esim. f/11. Se oli minulle vaikea muistaa, mutta harjoittelemalla ja kuvaamalla asiat tulivat ymmärettäväksi. Jos aukko arvo on pieni, tausta on sumuinen ja jos aukko arvo on iso, sitten kuvassa kaikki on tarkennuksessa (in focus). 

VALOTUSAIKA-arvo

Sitä kutsutaan myös suljinaikaksi ja englanniksi shutter speediksi. Metaforina sitä voit kuvitella olevansa ikkunan oveksi. Jos ikkunaan ovi on auki pidempi aikaa sitten, tulee lisää valoa sisälle. Siis suljinaika tekee juri siitä. Se määrää kuinka paljon valoa pääsee kennolle. Tämä aika ilmaisettaan kameralla sekuntina. Pienella arvolla saadaan liikettä korostettua ja isolla arvolla pystytään pysähtämään liikkeen. Kun kuvataan urheilua, elämiä ja lapsia voidaan kokeilla tämä.  

Tässä on tärkein asia muistaa: 

Yhden elementin muutos vaikuttaa muihin. Tämä tarkoittaa, että et voi koskaan eristää vain yhtä osaa valotuskolmiosta. Valotuskolmion jokainen kulma on aina oltava mielessäsi, kun olet kuvamassa.  

Lähde: Kamerakoulu.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: