Vihkon kannet

Minua harmittää kun nykyään en käyttää vihkoja enää, koska hyvin harvoin kirjoitan käsillä. Sopivasti tänään saimme uuden tehtävän jossa piti suunnitella, toteuta sekä tulosta ja ​viimeistellä kannet kaksi erilaiselle vihkolle ja viihkojen koot pitäisi olla A5. Siis tämä tehtävä toi takaisin lapsuuden muistoni. Silloin käytimme paljon vihkoja (scrapbooks) jossa kirjoitettiin elämän salaisuuksia:)

Tehtävässä oleva vihko tyypit:

 • Virelanka/ kierreselkä-vihko
 • Stiftattu-vihko  

Värisyys: 4/0

Miten valmistellaan vihkon?

Uusi tiedoston asetuksia
 1. Ensimmäisenä Illustratorilla avasin uuden tiedoston. Print osastosta valitsin A4 (210 X 297), bleedit 3mm värin laitoin CMYK:ksi (koska pianotuote) ja vaaka suuntainen.
 2. Stiftattu vihkolle valitsin syksyn teeman ja virelanka vihkolle valitsin kesän teeman. Sen jälkeen aloitin piirtämän syksy teemalle vihkolle yhden lehden, oksan ja tähden pentoolin avulla.
 3. Sitten valitsin kaikki kolme elementit ja vein kuvion Swatcheihin. Siis opin new pattern swatchin tekemisen.
 4. Sitten poistin kuvion tiedosta, ja otin rectangle toolin ja tein A4-kokoisen suorakulmion ja väriksi valitsin Swatcheista minun syksymmäinen kuvion ja tadaa minun taide oli valmis. Sain koko tiedostossa monta samanlaista kuvioita.
 5. Sitten etu kannelle laitoin valkoisella värillä rectangle muodon jossa kirjoitin minun nimeni.
 6. Lopuksi tallensin PDF muodossa (valitsin trim marks, save as print high quality, bleed päällä) ja tallensin.
Uusi pattern swatchin tekeminen

Stiftattu vihko

Kun kannet olivat tulostettuna, leikurikoneella bleedin mukaan leikkäsin reunat pois. Tämän koko on nyt A4. Kun kansi oli oikeissa mitoissa, menin taittamaan nuuttaus koneella kansion puolesta välistä. Sitten vihkon aukeammalla pistin etukäteen nuutattu A4 tyhjä valkoista paperieta (7 kpl). Ideana oli, että kun A4 paperit ovat taitattu se muuttu A5:seksi eli 148×210 mm. Lopuksi sain vihkon valmiiksi laittamalla kannen ja aukeamat yhteen ja niittamalla sen kahdesta kohtaa stiftauskoneella. Polkaisin koneen vaan kerran että saisin vain yhden niitin.

Leikkuri kone
Niittauskone

Virelanka/ kierreselkä-vihko

Valitsin kesän teeman tälle vihkolle ja teen monta kappaletta keltaisia kukkia ’new pattern swatchin’ avulla. Tallensin PDF muodossa ja tulostin kannet. Sen jälkeen leikkasin A4-kokoisesta paperista kaksi A5-kokoista paperia arkkileikuri koneella, ja sain etu- ja takakannen. Sitten kannen välille laitoin tyhjä valkoista papereita. Jonka jälkeen tehtiin reiät laiteella. Laitoin reiät ensiksi kanteen ja sitten väliselle olevalle valkoiselle papereille. Lopuksi kierrelangan laitoin siihen saman laitteen yläosaan ja kierrelangan ensimmäinen kohta oli sen kahden mustan pienen osan välissä. Sitten laitoin kannet ja tyhjä sivut sopivalla kohdalla joten kierrelanka menisi sopivasti reiän välillä. On hyvä muista laittamaan takakannen takapuoli pällimmäiseksi, jolloin se kierrelangan rumapuoli ei jäisi esiin.

Mitä opin?

 1. Mielestäni tässä tehtävässä sain paljon asioita ymmärretyksi. Tässä käytin monta konetta ja opin jokaisen käyttötarkoituksen.
 2. Opin että on hyvä tarkistaa Adobe Acrobatissa lopputuloksen ennen kuin tulostetaan. Minulla jäi musta reuna yhdessä kannessa, mutta onneksi se oli leikurivaraalla. Siis sain sen leikattuna.
 3. Olin ylpeä itsestäni kun pystyin auttamaan kavereni tekemään virelanka vihkon.
Painon holygrail

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: