Media-alalla toimiminen: Itsearviointi

Odotin pitkän aikaan, että pääsisin semmoselle koululle jossa perehdyttäisin tekemään media materiaalia ja päivittäisin osaamistani. Onneksi pääsin opiskelemaan Treduun. Itse olen todella motivoitunut koulutukseen ja iloisesti opiskelen. Aloitimme opiskelun vasta tammikuussa, ja se on uskomatonta mitä kaikkia opimme niin lyhyessä ajassa.

Media-alan toimintaympäristö

Olen ollut töissä televisio tuotantoyhtiössä, mainostoimistossa, NGO:ssa ja siellä oleva toimintaympäristöä ovat tuttua minulle. Olin myös digitaalisen markkinoinnin ja verkkokaupan teon koulutuksessa ja sen kautta tutustuttiin alan toimintaympäristöihin. Sen lisäksi tässä koulutuksessa kävimme läpi, mihin voidaan tulevaisuudessa hakea töitä ja millä nimikkeellä?

Tulevia työpaikkoja: Mainostoimistot, Painotalot, Mediatoimistot, Valokuvastudiot, Tuotantoyhtiöt, Inhouse Markkinointi jne.,

Tittelit: Ohjaaja, Tuottaja, Animaattori, Käsikirjoittaja, Värimäärittelijä, Tuotantoassistenti, Markkinointipäälikkö, Markinnointikoordinaattori, Markkinointiassistentti, Yhteisömanageri jne.,

Koulussa annettujen tehtävien kautta pääsimme ammatillisesti tunnistamaan, oppimaan ja arvostamaan alan teosta. Tunnistan markkinointiviestinnän ja journalismin viestin eroa ja sen mukaisesti pystyn tuottamaan sisältöä. Asiakkaiden kanssa toimimiseen tehtävässä harjoiteltiin media-alan suunnittelutöiden työnkulkua. Tässä tehtävässä opin, että on aina hyvä muistaa kenelle teemme töitä?  Kuka on sinun asiakkaasi ja millainen hän on? Miten toimitaan, kun tulee tarjouspyyntö? Miten voidaan vakuuttaa asiakas? Miten toimitaan ammatillisesti?

Osallistuimme myös etänä CMAD tapahtumaan, jossa käytiin läpi Sosiaalisen median trendit, Vastuullisuus viestinnässä, disinformaation tunnistamista ja tekijänoikeudesta.

Mediamateriaali

Kun eletään sosiaalisen median ihmeellisessä maailmassa, media on osa arkeamme. Koulutuksen kautta pääsimme suunnittelemaan itsenäisesti media materiaalin tekemisen kuten tekstit, logot, valokuvaukset, videot jne., Eri tehtävien kautta opimme kuvankäsittelyä Photoshopissa, video-tuotanto ja editointi, kuvakerronta, valokuvausta ja grafiikan tekeminen. Vaikka video tuotanto on tuttu ala minulle, en ole koskaan tehnyt videota muutamassa tunnissa. Siis opin tässä nopea sisällön tuottamista. Vaikka olen ottanut valokuvia, en käyttänyt photoshopin eri työkaluja. Nyt pystyn saada vielä parempia lopputuloksia kun osaan käyttää työkaluja kuten maski, levels and curves, background erase jne., .

Graafinen maailma oli aivan uusi minulle ja olen yllättynyt mitä kaikkea voidaan luoda Illustraatori ja Indesign ohjelmien avulla. Tehtiin kaksi asiakas projektia, kestävän kehityksen viikko ja logon suunnittelu jäsen korjaajalle jossa opin uusia asioita. Opin piirtämään pen toolin avulla, käytin image trace työkalun, opin new swatchin tekemisen ja värien sekoittamisen, tallentamisen PDF muodossa, tulostamisen jne.,

Verkkojulkaisu

Tykkään kirjoittaa blogia englanniksi koska se on tuttu kieli. Suomen kieli on monimutkainen mielestäni, mutta onneksi sain kaikki tehtävät kirjoitettua suomeksi:) Tehtiin blogia wordpress:ssa. Olen käyttänyt squarespace ennen ja sen verran asetukset ovat tuttuja. Yritin perehtyä eri teemoihin ja valitsin minulle sopiva wordpress teeman. Käytin eri kategorioita, mikä helpottaa laittamaan postaukset sopivalle kategorialle. Yritin parantaa blogin ulkoasun. Muistin kirjoittaa lähteet, jos teksti on tullut suoraan jonkun sivulta. Käytin joko ilmaisia kuvapankkejen kuvia tai omia kuvia ja julkaisin vaan kun tekijänoikeudet ovat kunnossa.

Harrastan valokuvauksesta ja päivitän sännöllisesti Instagram-tilini. Kaikki kuvat ovat otettu kännykäällä. Tässä on linkki: https://www.instagram.com/keerthinelloli/

Pidän myös videoiden kuvauksesta ja editoinnista. Pääsette seuraamaan minun youtube kanavani, jossa löydätte minun editoima videoita. Siellä on myös koulu tehtäviä. Linkki alhaalla.

https://www.youtube.com/channel/UC2Y9GHjfNiVleKqukF1KgVg

Painotuotteet

Tämä oli täysin uusi osa-alue minulle. Kaikki isot koneet näyttivät todella pelottavalta alussa, mutta matkan varrella tuli tutuiksi. Illustrator ja InDesign ohjelmien kautta opin tekemään logoa, piirtämään kuvatunnuksia ja kuvia, tekemään mainoksia ja vihkoja. Tehtiin värivihkoa Indesignissa ja vihkon kannet Illustratorissa. Kun sain valmiin vihkon käteeni, se oli todella palkitseva. Nyt arvostan kaikkia alalla olevia ihmisiä enemmän. Typografia, tekstien taitto, kuvan muokkaus, väri ja kontrastin voima tuli esille tässä tehtävässä. Samalla ammattisanastoa selkeästi lisääntyi ( esim: pen tool, new swatch, global color, bleedit, crop marks, vaaka tai pysty suuntainen, virelanka vihko tai stiftattu vihko, CMYK/ RGB väri maailma, vektorigrafiikka, rastorigrafiikka, SRGB, Fogra jne.,)

Ilmaisukeinot

Koulussa käytiin läpi sommittelua, typografian perusteita, väri teoriaa ja graafista ohjeistoa. Opin, että kohteiden sijoittelu kuvissa on sommittelu ja sillä on suuri merkitys. On olemassa erilaisia sääntöjä mitkä voidaan käyttää valokuvan ottamisessa, saadakseen hyviä lopputuloksia. Esim. kolmanneksen sääntö, kultainen leikkaus jne., Samalla on olemassa erilaisia kirjain tyyppejä jonka avulla voidaan viestitellä eri tavalla ja eri tarkoituksella. Esim. hääkutsu kortin tekstit ovat erilaisia verrattuna sanomalehti tekstiin. Samalla värit ovat osana arkeamme ja opin, että ne vaikuttavat meihin fyysisesti ja psykologisesti. Huomaamatta eri värit houkuttelevat meitä eri vaiheissa ja eri elämäntilanteissa. Esim. harmaa voi tuntua ikävältä marraskuun pimeydessä, mutta keskellä kesää mieli muuttuu värikkääksi. Eli värien kautta voidaan lisätä tunnelmaa sisällöissä.

Lainsäädäntö ja tekijänoikeus

Tekijänoikeus suojaa luovaa töitä. Kun otetaan valokuvia, kuvataan videoita, kirjoitetaan runoja ja tehdään luovaa töitä, meillä on oikeus päättää teoksen käytöstä, teoksen tekijänä. Opin tässä miten vastuullisesti sisällön tuottajana voidaan luoda sisältöä. Kannattaa noudattaa tekijänoikeuksia itsenäisesti luodessaan, valitessaan, käsitellessään ja julkaistessaan aineistoja ja samalla pitää huomioida järjestelmällisesti työtehtäviinsä vaikuttavan lainsäädännön ja alan eettiset ohjeisto. Pitää aina tarkistaa creative commons lisenssin jos käytetään jonkun kuvia ja lisenssin rajoitusehdotusten mukaan pitää toimia. Pitää liittää lähteet kun käytetään jonkun muun materiaaleja.

Viestintä

Alussa minun suuri pelko oli kirjoittaa suomen kielellä blogia, jossa selitimme meidän tehtävistämme. Mutta mielestäni hyvin olen onnistunut kirjoittamaan suomeksi. Ymmärrän täysin, että en vielä kirjoita täydellisellä suomen kielellä, mutta lopputulos mielestäni oli paljon parempi kuin kuvittelin. Se oli minun suurin haaste päästä töihin ja toivottavasti kahdessa vuodessa kieli myös kehittyy. Blogin kautta pääsen katsomaan mitä olen tehnyt tässä koulutuksen aikana ja varmasti se jää muistiin koko elämään.

Opiskelija toimii vastuullisesti, oma-aloitteisesti sekä kehittää ja ylläpitää ammattiosaamistaan

Nyt kun tunnistaan journalismi ja markkinointiviestinnän eroa, sen perusteella osaan luoda erilaisia media materiaalia. Yritin käyttää ja muistaa tekijänoikeuksia ja creative commons lisenssiä, kun itse tuon sisältöä. Kun kaverillani on aikaa olen aina pyytänyt oikolukemaan minun postauksia ettei tulis kielioppi virheitä ja samalla itse opin miten kirjoitetaan oikealla tavalla. Yritän ymmärtää ja käyttää ergonomisia työskentely tapoja kun teen töitä. Hyvä istumis- asento, säännölliset tauot ja venyttelyt ovat yhtä tärkeää tällä alalla. Opin kysymään kun en ymmärrä, ja myös, että ei ole vääriä kysymyksiä:) Yritän aina tarkistaa PDF muodossa sisällön lopputuloksia, ennen tulostamista, ettei tulisi paperia turhaan käytettyä.

Itsearviointi ja toivoamaani numero

Rehellisesti sanottuna tämä oli kaikkein vaikein tehtävä. Itsearviointi on tärkeä mielestäni, sen kautta voin tunnistaa voimani ja heikkouteni. Tiedän, että olen ihan alkuvaiheessa ja meidän ei tarvi osata kaikkia tällä hetkellä. Mutta niin kuin olen sanonut, olen yllättynyt kuinka paljon olen oppinut vaan kahdessa kuukaudessa. Pystyn käyttämään InDesign, Illustrator, Photoshop, Adobe Spark ja Adobe Rush ohjelmia. Opin tulostamaan, arkkileikkurilla leikkaamaan, tekemään vihkoja, suunnittelemaan logoa ja vihkon kannet, tekemään videota lyhyellä ajalla ja loppujen lopuksi kirjoittamaan suomeksi blogia! Jipii! En ajatellut, että koskaan kirjoittaisin blogeja suomeksi, mutta niin kuin sanotaan ’never say never.’ Yleisarvosanana numerona antaisin itselleen Hyvä4 ja ehkä video materiaalin tekemiseen jopa 5:) Mutta on pakko sanoa, että tämä koulutus oli juuri sitä mitä olen haaveilut pitkään ja olen iloinen siitä, että pääsin vihdoinkin opiskelemaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: