Kuvakerronta

Kaikki synty ideasta ja matkanvarrella idea muuttuu tarinaksi. Hyvää kuvakerronta auttaa katsojia seuraamaan tarinaa ja sen tunnelmaa voidaan korostettua kuvaukseen liittyvien keinojen avulla kuten kuvakoot, kuvakulmat, kameran liike ja editointi. Se koskee sarjakuvaa, animaatiota, videota, kuvakäsikirjoitusta tai elokuvaa. 

Kuvakoot 

Kuvakoot antavat kuville rajat ja kertovat mihin katsojat kannattaa kiinnittää huomiota. Se tuo elävyyttä videolle ja samalla selittää mistä on kyse? Kuvakoon avulla katsoja kiinnittää huomiota joko hahmojen ilmiölle tai ympäristöön. On olemassa 8-portaisesta kuvakokojärjestelmästä mutta viidellä päästään hyvään lopputulokseen.  

  1. Erikoislähikuva: näyttää ihmisestä tai esineestä jonkin erityisen yksityiskohdan. Erikoislähikuva kertoo jotakin tarkkaa huomiota vaativaa asiaa.  
  2. Lähikuva: näyttää ihmisen kasvot kokonaan noin rintakehästä ylöspäin. Lähikuva kertoo henkilön tunnetilan ja ilmeet.  
  3. Puolikuva: näyttää ihmisestä noin puolet. Puolikuva kertoo jo tarkemmin ihmisen toiminnasta.  
  4. Kokokuva: näyttää ihmisen kokonaisuudessaan, muttei paljon hänen ympäristöään. Kokokuva kertoo, kenestä on kyse.  
  5. Yleiskuva: näyttää laajan alueen, jossa ympäristö ja ihminen näkyy kokonaan. Yleiskuva kertoo missä ollaan. 

Alhaalla oleva kuvassa näette yleisiä kuvakokoja. 

Kuva: Tomi Kervinen  http://tomi-ope.blogspot.com/

Kuvakulmat 

Kuvakulmat antavat perspektiivi tarinalle. Lyhyesti selittynä se kertoo mistä kuvataan. Voidaan kuvata yläkuvakulmasta (lintu perspektiivi), alakuvakulmasta (sammakko perspektiivi), suoraan kohteen edestä, sivusta jne., Erilaisia kuvakulmien ja kuvakoon avulla voidaan rakentaa tunnelmallisen tarinan.  

Ensimmäinen tehtävä 

Tänään koulussa harjoiteltiin kuvakulmien ja koon käyttöä kuvauksessa. Tehtiin kaksi eri videota ja editoimme Adobe Sparkin avulla. Ensimmäisessä tehtävässä tehtiin noin minuutin kestoinen videon, jossa esiteltiin media-alan opiskelu Tredussa. Kohderyhmänä oli alasta kiinnostuneet tai vaihto-opiskelijat. 

Tässä videossa käytin: 

  1. Yleiskuva: mikä kertoo sijainissa – missä olen?. Englanniksi se on ‘location establishing shot’. Siis se selitti, että ollaan Tredussa.  
  2. Puolikuva: käytin kun haluaisin lähestyä aiheeseen. Videossa kaveri heilu kameralle, avaa media-alan oven ja kävele sisälle. Tarkoituksena oli, että hänen kautta katsojat pääsevät media-alan opiskelu maailmalle.  
  3. Lähikuva ja erikoislähikuva: käytin kun haluaisin korostaa ilmeet, esitellä media-alan opiskelijoiden luovat teokset jne.,

Tässä lopputulos videosta: 

Toinen tehtävä: 

Tehtävänä oli, kuvata ”postikorttimainen” videon, jossa näkyy, kuinka media-alan osaamista on hyödynnetty Tampereen katukuvassa. Kohderyhmänä oli alasta kiinnostuneita.  Videon kautta selkeästi tuli esille, että media-alan osaamista ovat yhtä tärkeä. Media-alan osaamista on näkynyt teippauksessa, screeneisssa, roll-up:ssa, logossa, mainoksissa jne., Niin kuin sanotaan ’love it or hate it but you cannot ignore it’ media on jokaisessa paikassa! Tässäkin pääsin viidellä kuvakokojärjestelmällä hyvin lopputulokseen. 

Pääsette linkin kautta seuraamaan videoni: 

Työkalut

Puhelin, Adobe Spark ja Canva

Mitä opin? 

Tästä opin miten nopealla aikataululla saadaan video sisältöä tehtynä. Opin, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, pidä paikansa. Adobe spark on siinä mielessä hyvää työkalu, jos tarvitaan nopeasti päivittää sisältöä esim. SoMe kanaville. Editoinnin puolesta, tajusin että on hyvää, jos kuvattaisiin eri kuvakoolla ja kuvakulmalla samaa kohdetta, koska se antaa leikkaus pöydällä enemmän vaihtoehtoa. Samalla käytin Canva ja teen hieno intro kuvan videolla (näky linkissa). Lopuksi oli iloa seurata ja katsoa, miten kaverillani oli ihan eri videota, samasta aiheesta. Siis ei ole yksi tapaa tehdä mitään.  

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: