Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Tekijänoikeus ja creative commons lisenssi

Tekijänoikeus 

Kun otetaan valokuvia, kuvataan videoita, kirjoitetaan runoja ja tehdään luovaa töitä, meillä on oikeus päättää teoksen käytöstä, teoksen tekijänä. Tekijänoikeus suojaa luovaa työtä. Se käsittele luovia teoksia henkilökohtaisena omaisuutena. Käytännössä suojaa saa teoksen tekijä, esittäjä ja teoksen rahoittava yrittäjä. Kun työskennellään media-alalla, luovan työn tekeminen on osa arkea. Miten inspiroidumme, käytämme ja jaamme luovaa materiaalia vastuullisesti lain mukaan, kun tuotetaan sisältöä? Miten itse voit ilmoittaa, jos joku muu voisi käyttää sinun tekemää sisältöäsi? Tätä varten on creative commons lisenssi olemassa.  

Creative commons lisenssi 

Lisenssin avulla saadaan käyttöluvan ja kertoo miten materiaalit voidaan käyttää hyödyllisesti.  Creative Commons -lisensseillä jaat osan tekijänoikeuksiasi ja annat haluamasi vapaudet teoksen käyttäjälle, katsojalle tai kokijalle. Lisenssin käyttäminen ei merkittävää mitään rekisteröintiä tai muuta lupaa. Riittää, että lisäät tiedon valitsemastasi lisenssistä teoksesi yhteyteen.

 https://creativecommons.fi/lisenssit/ 

Rajoitusehdotukset

  • Nimi mainittava (BY) : Jokaisessa CC-lisenssissä on ehto ”Nimi mainittava”. Tämä tarkoittaa sitä, että alkuperäisen tekijän nimi on aina mainittava, kun teosta hyödynnetään.
  • Ei kaupalliseen käyttöön (NC): Tekijä voi rajata teoksensa hyödyntämisen vain epäkaupalliseen käyttöön lisäämällä lisenssiinsä rajoitusehdon ”Ei kaupalliseen käyttöön”.
  • Ei jälkiperäisiä (ND): Tällä rajoitusehdolla voidaan estää teoksen muuttaminen. Teosta voidaan esittää, kopioida ja jakaa vapaasti, mutta käyttämisen on tapahduttava teoksen alkuperäisessä muodossa.
  • Sama lisenssi (SA): Ehto tarkoittaa sitä, että teosta voidaan vapaasti muokata ja käyttää, mutta tästä teoksesta myöhemmin syntyvät työt on annettava jatkokäyttöön samoin ehdoin kuin alkuperäinen teos. Eli syntyvässä työssä on oltava samanlainen CC-lisenssi kuin alkuperäisessä teoksessa.

Kuvapankki

Yritän selittää lisensin rajoitusehdotukset esimerkkien avulla. Sitä varten etsin ensin kuvan, kuvapankin kautta. Esittelen samalla kolme eri kuvapankkia ja kuvien kautta perehdytään CC lisenssi rajoitusehdotuksiin.

Kuvapankki on kaikille avoin taiteen ja visuaalisen kulttuurin tiedostokokoelma, jota päivitetään säännöllisesti. Kuvapankin kuvat ja linkit ovat pääsääntöisesti vapaasti käytettävissä kaupallinen käyttö poislukien. 
Lähde: https://peda.net/jao/lyseo/opiskelu2/ojkuo/digikirjasto/kuvapankki
  1. Minun suosikki kuvapankkini on www.pexels.com Suurimalla osalla kuvissa on ’free to use’ tai vapaasti käytettävä lisenssi.  Lisenssin perusteella voidaan muokata, ladata, jakaa kuvia ja eikä niissä tarvitse mainita tekijän nimejä.
Pexels – free to use lisenssi

2. Netistä löytyy http://www.freepik.com kuvapankki. Latasin sieltä alhaalla olevan kuvan, jossa on ’free pix’ lisenssi, jossa on pyydetty mainitsemaan tekijä. Se on hyvä esimerkki CC BY tai attribution lisenssistä. Kun käytän blogissani tätä kuvaa, on pakko mainita tekijän tiedot (näky kuvan caption:ssa).

Pointing at herself. Caucasian young woman’s portrait isolated on yellow studio background. Beautiful female model in purple jacket. Concept of human emotions, facial expression, sales, ad. Copyspace.

3. Sitten on olemassa kaikille tuttu http://www.flickr.com. Sieltä löysin peuran kuvan jossa on CC BY NC ND lisenssi. Se tarkoittaa, että tekijä pitää mainita, sitä ei voi käyttää kauppalliseen teokseen ja eikä teosta saa muokata.

Young fallow deer by Jim Roberts @flickr.com

4. Viimeksi mainostan itseäni:) Alhalla on minun ottama kuva, mikä löytyy minun nettisivultäni https://www.keerthinelloli.com/mycityphotos. Blogissa on © merkki, mikä tarkoittaa, että ’all rights reserved’. Jos joku halua käyttää näitä kuvia, heidän pitää ottaa suoraan yhteyttä minuun.

© https://www.keerthinelloli.com/mycityphotos
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: