Vuoden luontokuvat 2020: Kuva analyysi ja sommittelu

Kun eletään sosiallisen median maailmassa, joka päivä katsomme monta kuvia ja sisältoä. Mutta hyvin harvoin analysoimme kuvan. Mikä siinä kuvassa oli, joka jäi mieleen? Miksi se houkuttele minua? Mitä se kuva kertoo? Mikä voisi olla ajatuksena, kun valokuvaaja on kuvannut sen kuvan? Millaista tarina se kertoo? Tänään tehtävänä oli juuri sitä, pohditaan nämä asiat. Kaikkein parasta oli, että pääsimme ihailemaan Vuoden luontokuvat 2020 –kisan voittajateokset Vapriikin Galleria-tilassa. Teema selkeästi korosti suomen ihanaan luontoon visuaalisesti.

Vuoden Luontokuva -kilpailun tavoitteena on löytää uusia tuoreita näköaloja suomalaiseen luontoon. Luontokuvaajien kokemista elämyksistä, yllätyksistä ja oivalluksista kumpuava palkittujen kuvien kokonaisuus kertoo luontomme moni-ilmeisyydestä – sen karuudesta ja yltäkylläisyydestä. 
Lähde: www.vuodenluontokuva.fi

Oli vaikea valita yhden kuvan ja analysoida koska kaikki olivat huikea ja kaikilla oli oma tyyli ja tunne.  Valitsin Sirke Vaarman kuvattu sammakko kuvan, koska minun katseeni meni siihen ensimmäisenä. Se puhui minulle heti koska se tiivisti minulle vuoden 2020 tunnelman. Miltä vuosi 2020 tuntui? Sanoilla varmasti en osaa kertoa, mutta tämä kuva selitti sen tunne parhain. Jokainen meistä on kärsinyt omalla tahdolla ja joskus piti olla hiljaa ja kärsivällisiä niin kuin sammakko näky olevansa kuvassa. Hyvin voi olla, että kuvaajalla oli oma tarina kuvasta, mutta minusta parasta on se, että kuva antaa mahdollisuuksia jokaiselle luomaan oman tarinan. 

Sarjavoittaja: E.MUUT ELÄIMET. Syön silmilläni. Sirke Vaarma

Lyhyjesti sanottuna, kohteiden sijoittelu kuvissa on sommittelu ja sillä on suuri merkitys. On olemassa sommittelu sääntöjä mitkä helpottavat ja ohjaavat katseen tietyikseen kohteeseen. Esim. kolmanneksen sääntö, monotonia (toista/rytmi), kultainen leikkaus jne., Säännöt voi myös rikottaa. Sommittelun rooli on saada katsojan huomiota. Sommittelussa on hyvää miettiä muodosta, väreistä, valosta, varjosta, kontrasteista jne., Sommittelussa vaikuttavat piste, viiva, pinta ja väri. Mutta on aina hyvää muistaa tuoda omaa tyyli ja tunnelma kuville. Niiden perusteella lähdin analysoimaan minun lempi kuvani.

Kuva analyysi

Kun puhutaan sommitelusta, tässä kuvassa vaikka sammako on ihan keskellä, sen silmät ovat sijoitettuna kolmanneksen säännön mukaan viivojen risteyksessä. Kuvaajan lyhyt selitys aiheesta oli ’syön silmilläni’ ja varmasti hän haluaisi viedä katsojan kiinnostusta siihen kohtaan. Mielestäni hän on hyvin onnistunut.

Tykkäsin kuvan minimalismi. Iso määrä kuvasta on tyhjä ja valoisempaa. Se kertoo vuodenajasta ja antaa kuvalle loppukesä/ alku syksyn tunnelman. Sammakon varjo tuo hyvää kontrasti ja samalla antaa tietoa, että se on vedellä. Kuvan sankari on tietysti sammakko, mutta ne kaksi hyttysiä antaa tarinalle sopivaa ja hauskaa twistiä. Tykkäsin myös ruskeat lehdet mitkä ovat hämäränä. Kuvakulma näyttää valokuvaajan perspektiivi ja myös perustaa sammakon elämis- aluetta. Se myös tuntuu siltä, että kuvaaja oli piilossa, kun hän on kuvannut tämän kuvan.  Hän piipahtaa lehdestä ja kuvaa.

Lopuksi minusta tämä kuva on hyvä esimerkki tämä lauseesta –’less is more’.  

Paljon onnittelut kaikki voittajille ja isot kiitokset kuvaja Sirpalle, koska hänen kautta pääsin oppimaan uutta ja lisää tänään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: