Kirjain tyypit ja luokittelu

Englanniksi sanotaan että, ‘nothing is by accident.’ En tiedä pitääkö sen paikkansa mutta, jos ajatellaan luova-alasta, kaikki mitä näette, on selkeästi mietitty. Jos puhutaan kirjasta, mainonnasta tai lehdestä, siellä kuvat, värit, designit sekä tekstit ovat täysin mietitty etukäteen.  

Nämä asiat voivat olla itsestään selvä, mutta ei yleensä tule paljon ajateltuna tekstistä arkielämässä, vaikka lukeminen on osaa arkkia. Kirjainten muodot antavat erilaisia luonteetta ja vaikutelmia. Jokaisella on oma personaallisuus.  Hääkutsu kortin tekstit ovat erilläisia verrattuna lehdessä oleva tekstit.

Tänään koulussa käytiin läpi kirjainten osasta ja kirjaimistojen luokittelusta. Kun kirjoitetaan tekstiä, kannatta kiinnittää huomioita kirjaintenkoon, kirjaintentyyleihin, sanojen ja merkkivälien säätöihin, rivien pituuteen, palstan muotoihin jne., Tiesittekö että, piste koko mitataan ala ja yläreunan välistä. 1 piste = 0,3528mm. Latinalaisessa aakkostyyleissä on erilaisia kirjaintyylejä. Se kertoo kirjainten ulkomuodosta.

Tänään käytiin läpi erilaisia kirjaintyyleistä ja luokittelusta:

  1. Antiikvat – Antiikvakirjaimet syntyivät Italiassa renessanssin aikana 1300-luvun lopulla ja 1400- luvun alkupuolella. Kirjaintyyppi luonne: arkisia, hienostuneita, maalaisia, kaupunkilaisia, leikkisiä, kevyitä. Käyttötarkoitus – hyvää luettavuus, selkeä ja voidaan käytä pitkä teksteille. Käyttöyhteys: sanoma lehdessä. Fontti esim. Garamond
  2. Egyptiennet – muodostunut antiikvan kirjaimen päällä. Runkorakenne vaihtele. Kirjaimet ovat syntyneet, kun Napolia teki sota retkiä Egyptissä. Käyttötarkoitus: Egyptiennen lihavista versioista saadaan näyttäviä ja tehokkaita otsikoita. Fontti esim. Clarendon, serifa
  3. Groteskit – Groteskilla tarkoitetaan tasavahvaa kirjaintyyppiä, jossa ei ole päätteitä. Yhdysvalloissa monien groteskien nimeen liitetään sana gothic. Fontti esim. Textura, fraktura, schwabach, rotunda, blackletter. Käyttöyhteys: bändi tekstit.
  4. Kalligrafiset muodot – Kalligrafia tarkoittaa kaunokirjoitusta. Kirjaintyyppi luonne: hienoja, tunnelmallisia, vanhanaikaisia. Ei sopii leipä tekstiin. Luettavuudelta heikko. Käyttöyhteys: hääkutsukortti, otsikkoihin
  5. Fantasiakirjaimistot– soveltuvat otsikko käytöön. Kirjain muodot ovat tilaavieviaa ja sen takia helposti tunnistava. Luettavuudelta he ovat heikkoja ja sen takia ei sopii pitkiin tekstiin.
  6. Multifontistot – sama kirjasimessa runkorakenteessa löytyy groteski, puoligroteski, puoliantiikva ja antiikva. Typografia näyttää ulkonäön aika samalla.
  7. Digitaaliset instant-fontit

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: